Čekala je 12 godina i ipak odlučila, priča će biti objavljena

Uz “Staklenu zimu” koja se može kupiti na kioscima, čitatelji na dar dobivaju i malu knjižicu proročanstva za 2013. godinu

Ovo je moj prvi roman pisan prema istinitoj životnoj priči.
Naravno da ima sretan završetak
Foto: ‘Boris Scitar/VLM/PIXSELL’

 

– Žena koja zna – tako odgovara kad je sumnjičavo ispituju. Radi to već po navici. Godinama.

– Zna što?

– Znam sve što je potrebno znati da bi svijet u kojem živimo dobio novo lice. Lice ljubavi i milosti – odgovara popularna vizionarka, spisateljica i kolumnistica Vera Čudina. Iako je iza nje hrpa ispisanih kolumni i publicističke literature, danas je promocija njezina prvog romana u zagrebačkoj knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića.

Coelhovski roman

Romanu “Staklena zima”, ispisanom na 145 stranica, kritičari su već prišili epitet “coelhovski roman”. Pisan prema istinitoj životnoj priči, roman u središte zbivanja stavlja Irenu, liječnicu s dječjeg onkološkog odjela i njezina najboljeg prijatelja novinara Davida koji odlaskom u Hram doživljava osobnu preobrazbu koja mijenja njegovu spoznaju o životu i smrti.

– Ja sam pronašla svijest. Kad sam otkrila što je svijest, spoznala sam što je život, a što smrt. Svijest nema mogućnost umiranja jer svijest je Bog. Kada bi ona umrla, to znači da bi i Bog mogao umrijeti, što nema smisla – govori Čudina.

U romanu koji nema pretjeranih opisa, već dvosmislenih dijaloga koje čitatelj može tumačiti kako mu dopušta mašta, imena likova su izmišljena, ali s Ireninom pričom autorica se susrela prije 12 godina.

– Djelo je ukratko borba Boga i vraga. Ako shvatiš što je ljubav, vrag ti više ne može ništa. Irenu sam upoznala prije 12 godina. Nalazile smo se mjesecima, a tek kad sam se uvjerila u istinitost njezine priče, odlučila sam napisati roman, naravno s vlastitim elementima – opisuje Vera Čudina naglašavajući kako je njezina budućnost upravo u pisanju romana.

Uz knjigu i knjižica na dar

– I onda, je li smrt konačan kraj života ili je istina ipak drukčija?– pitamo autoricu čije izjave često izazivaju veliku pozornost.

– To čitatelj sam mora otkriti u knjizi koja naravno ima sretan kraj. Ja, primjerice, između čovjeka i Boga vjerujem samo Bogu – odgovara žena kojoj se desetljećima javljaju ljudi moleći je za pomoć – od ozdravljenja do utjehe.

– Ja nisam vidovnjak, već vizionar, a to je nešto posve drukčije. Jednostavno znam što će se dogoditi, bez vizija, bez glasova s neba. Kako i zašto znam, bit će otkriveno tek nakon moje smrti – kaže. Sjeća se vremena kad su njezine sposobnosti bile razlog zbog kojeg su je podvrgnuli testiranjima.

– Obrađivali su me liječnici trudeći se otkriti što to imam. Mozak su mi snimali 12 puta, mjerili me, proučavali, ali ništa nisu saznali. Pristala sam na sve to samo zato što se igram. Jednostavno znam – opisuje. Uz knjigu koja se može kupiti na svim kioscima za 69,90 kuna čitatelji na dar dobivaju i knjižicu proročanstva: “2013. Spas ili…”

– U knjižici je ispisano ono što će biti, ali na jedan specifičan način. Pisala sam onako kako mi je dano da prenesem, ali vjerujem da će čitatelji shvatiti poruku – zaključuje Čudina.

“Preuzeto sa Večernjeg Lista media link